Een dakraam verduisteren

Zonwering lichtstraat

Dakramen zijn een aantrekkelijk kenmerk van veel woningen en bedrijven. Ze kunnen veel natuurlijk licht toevoegen en zorgen voor een natuurlijke binnenverlichting op plaatsen die anders donker zouden zijn. Niet alle dakramen zijn echter gelijk. Sommige kunnen schadelijk zijn voor uw huis of bedrijf, terwijl andere een nuttig doel dienen. Als u een huis of bedrijf hebt met een dakraam, is het belangrijk om te weten wat voor soort licht u binnenlaat en hoeveel die lichtschommeling u na verloop van tijd gaat kosten. Het bijhouden van de tijd dat het licht in uw huis of bedrijf aan is geweest, kan duur worden naarmate er meer lampen worden gebruikt en er meer onderhoud aan uw armaturen moet worden uitgevoerd. Het dimmen van een dakraam is een goedkope manier om de schadelijke effecten van zonlicht dat door uw dakraam valt te verminderen zonder het uiterlijk of de functionaliteit van de armatuur zelf op te offeren. De onderstaande gids bevat details over hoe het dimmen van een dakraam werkt, de voordelen, dingen die u moet overwegen voordat u uw dakraam dimt en beschikbare middelen als u van plan bent een dakraam in uw huis of bedrijf te dimmen.

Hoe het dimmen werkt

Afhankelijk van uw dakraam kan het mogelijk zijn om het armatuur zelf van binnen of buiten het huis of bedrijf te dimmen. Het is belangrijk op te merken dat sommige dakramen niet dimbaar zijn, terwijl sommige armaturen binnen een dakraam wel gedimd kunnen worden. De eerste stap om uw dakraam te dimmen is te bepalen of u bij de bediening van het dakraam kunt. Veel dakramen hebben een afstandsbediening om de lichten in en uit te schakelen, of hebben een timer voor de lichten die handmatig of via een app kan worden ingesteld. Andere dakramen kunnen worden bediend door het elektrische paneel buiten of door een elektronisch sensorsysteem. Als u weet hoe u bij de bediening van uw dakraam kunt komen, kunt u het dakraam zelf dimmen. Als u niet weet hoe u het bedieningspaneel moet bereiken, zult u uw huis of bedrijf binnen moeten gaan en de stroombron naar het dakraam moeten veranderen. Als uw dakraam bovenaan een transformator heeft, kunt u die uitschakelen. Zodra u de stroom naar uw dakraam hebt uitgeschakeld, kunt u de hoeveelheid stroom die de armatuur bereikt wijzigen. Afhankelijk van het type lichtkoepel en verlichting kunnen verschillende methoden worden gebruikt om uw lichtkoepel te dimmen.

Waarom u uw dakraam moet dimmen

Het dimmen van uw dakraam is een geweldige manier om geld te besparen op uw energierekening door de hoeveelheid zonlicht die uw huis of bedrijf binnenkomt te verminderen. Telkens wanneer u de hoeveelheid licht in een ruimte vermindert, vermindert u de hoeveelheid energie die nodig is om die ruimte verlicht te houden. Dit kan een groot verschil maken in uw energierekening.

Er zijn een aantal problemen met te veel daglicht in een huis of bedrijf. Na verloop van tijd kan dit leiden tot schade aan meubilair, muren en inrichting, evenals schade aan de kamerplanten en bloemen die u in uw huis of bedrijf hebt staan. Door te veel zonlicht kunnen hout, tegels en andere materialen kromtrekken, verkleuren en mogelijk zelfs kromtrekken en instorten.

Dingen die u moet overwegen voordat u een dakraam dimt

Wanneer u besluit of u uw dakraam moet dimmen, is het belangrijk om een paar dingen te overwegen voordat u begint. Het eerste waar u rekening mee moet houden is de leeftijd en de staat van uw dakraam. Als u een oud dakraam hebt dat niet goed functioneert, kunt u het misschien beter vervangen door een nieuw dakraam dat gedimd kan worden. Een dakraam dat meer dan een paar jaar oud is, kan moeilijk te dimmen zijn, omdat het ontwerp en de constructie van het dakraam beschadigd of verouderd kunnen zijn.

Als u eenmaal hebt bepaald of u uw dakraam wilt dimmen, moet u nagaan welk type dakraam u hebt. Sommige lichtkoepels kunnen van buitenaf worden gedimd, terwijl andere van binnenuit moeten worden geopend.

Beschikbare bronnen

Als u meer wilt weten over het dimmen van uw dakraam, kunt u overwegen contact op te nemen met uw plaatselijke coöperatie of energiebedrijf. Veel energiebedrijven en coöperaties hebben een "residentieel dakraamprogramma" dat werkt met klanten die hun dakramen willen dimmen. Uw lokale nutsbedrijf kan u ook helpen met dit proces, aangezien veel bedrijven nu diensten aanbieden zoals "smart home" en "internet of things" (IoT) diensten.

Voor klanten die meer willen weten over het verminderen van de hoeveelheid zonlicht die hun huis of bedrijf binnenkomt, zijn er een aantal bronnen beschikbaar. Deze kunnen bestaan uit het lezen van artikelen, het onderzoeken van video tutorials en het bereiken van lokale organisaties om vragen te stellen. Als u meer wilt weten over het dimmen van uw dakraam, kunt u contact opnemen met lokale energieagentschappen, coöperaties of nutsbedrijven voor hulp.

Conclusie

Het verduisteren van een dakraam is een eenvoudige en goedkope manier om de hoeveelheid zonlicht die uw huis of bedrijf binnenkomt te verminderen. Hoewel een zonwering lichtstraat erg mooi kunnen zijn, kunnen ze ook erg duur zijn in onderhoud en reparatie vanwege de grote schade die wordt veroorzaakt door overmatig zonlicht. Met een beetje onderzoek en inspanning kunt u ervoor zorgen dat uw dakraam de hoeveelheid licht krijgt die het nodig heeft, terwijl u tegelijkertijd geld bespaart op uw energierekening.